Adventi népszokások

Adventi népszokások

 

Az év legszebb időszaka a karácsony előtti időszak. A fények, az érzések, a család, a hangok, az ízek, az illatok mind-mind valahogy másabbak ilyenkor. Megtelik szívünk a várakozás örömével.

Különleges hónap ez a december, a titkok hava. Ebben a hónaphoz minden naphoz fűződik valamilyen népszokás. A legelterjedtebb: András, Borbála, Luca, Miklós és Tamás napokhoz fűződik.

Szt. András Apostol:

A keleti egyház védőszentje. Szt. András először csatlakozott Jézushoz. A keresztényüldözés idején keresztre feszítették.

András napkor és utána már nem szólt a muzsika, megkezdődtek a disznóvágások. Andrást megelőző este a lányok férfi ruhaneműt tettek a fejük alá és akivel álmodtak ez lett a vőlegény.

Borbála nap:

Szt. Borbála a bányászok, tüzérek és hegyes szerszámokkal dolgozók védőszentje. Keresztény hitéért megkínozták, lefejezték. Ezen a napon ajándékozni, kölcsön adni ruhaneműket nem volt szabad. Ugyanis ezen a napon szerezték meg a boszorkányok a rontáshoz szükséges ruhaneműket.

Luca napja:

A hiedelem szerint december 13-án a téli hosszú éjszakákkal, vagyis a sötétséggel Szent Luca átalakult boszorkánnyá. A boszorkányok elriasztására a kulcslyukba fokhagymát dugtak, az ajtófélfába kést állítottak, az ajtóra fokhagymával keresztet rajzoltak vagy a seprűt keresztbe rakták.

E napon semmit se volt szabad kölcsönkérni vagy adni, nehogy az a boszorkányok kezére jusson. A lányok Luca napján jósolták meg jövendőbelijüket. A hagyomány szerint a nők nem dolgozhattak, mert ha Luca napján fonnának vagy varrnának, nem tojnának a tyúkok. Luca napján a fiúk elindultak meglátogatni az ismerős házakat és jókívánságaikért cserébe adományokat vártak. Ha ez elmaradt, akkor viszont átkokat szórtak a házra.

Szt. Miklós:

Jótékonykodáson alapul a Mikulás ünnep.
A Szent Miklós legendái az egész keresztény világban ismertek. Legismertebb a 3 hajadon, eladólány megsegítése. A télapó Szt.Miklós személyében a kéményen át dobta be az ajándékot, így megmenekültek a szegénység és a prostitúció elől.
Személye mint Mikulás, a jótevő Mikulás egyre inkább háttérbe kerül és helyette a Joulupuki Lappföldi Mikulás került előtérbe, aki Rudolf nevű piros orrú rénszarvasával, szánkóval közlekedik.

Tamás nap:

December 21. Csillagászati tél kezdete /télforduló/ Tamás – ő volt, aki kételkedett, mint apostol Jézus megfeszítésében és feltámadásában. Innen ered a „TAMÁSKODÁS”,hiszem ha látom. Ha a disznó hája vastag, vagy a mája nagyobb akkor csikorgós lesz a karácsony. Ha reggel hó esik, karácsonyra is megmarad. E napon szentelték meg a karácsonyi étkeket, készülve a karácsonyi ünnepekre. Ezeken a napokon sok disznótoros tál került cserére. Ezt a napot el is nevezték Disznóölő Tamás napjának.

Karácsony napja

A népszokások célja a gonosz ártó szellemek elűzése zajkeltéssel, állatbőrök, jelmezek, álarcok viselésével. Ekkor kerül sor a betlehemezésre is: ezt a játékot eredetileg templomokban, majd később házakhoz járva adták elő a gyerekek. Gyakran állatok is szerepeltek benne, a gyermek Jézust pedig élő kisbabával jelenítették meg. A szereplők – pásztorok, angyalok, Mária, József – ma is eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat, jókívánságaikat. Ezután a háziak megvendégelik őket.

Karácsony napjával egy újabb ünnepi szakasz veszi kezdetét, a karácsonyi tizenketted, amely  január 6-ig, vízkereszt napjáig tart. Ez egyben a vizek megszentelésének és Jézus megkeresztelésének ünnepe is

István napjától – december 26 – újévig regösök járták a vidékeket, akik énekeikkel csupa jót, bőséget, szerelmet kívántak, és persze cserébe adományt vártak.

December 27én a templomban borszentelést tartottak, a pap megáldotta a családok által bemutatott borokat. A szentelt bornak mágikus erőt tulajdonítottak: beteg embert és állatot gyógyítottak vele, öntöttek bele a boroshordókba, hogy azok tartalma ne romoljon meg.

December 28-án, Aprószentek napján a vesszőzés a szerencsekívánás egy különös fajtája volt: a szomszédba küldött gyermeket volt szokás megvesszőzni. Ezzel a hagyománnyal emlékeztek a Heródes rendeletére kivégzett betlehemi kisgyermekekre. A megvesszőzés célja az volt, hogy a gyermek egészséges maradjon.

Örömteli készülődést kívánok!

Ezt is olvasd: Adventi koszorú jelentése