Fogak sorrendje

Fogak sorrendje

Hogyan érjük el, hogy egészséges maradjon gyermekünk tejfoga? Ne adjunk neki se édességet, se cukros ételt?! Vagy valamilyen vitamint kell neki adni? És milyet? Egy biztos: a gyermekeknél

A fogak fejlődése

A tejfogazat fejlődése már a magzati élet 8. hetében megindul, és a 9. magzati hónapban már megvan az összes tejfog koronája, a középső tejmetszők koronája pedig már teljesen kifejlődött.
Ezek ismerete nagyon fontos a kismamáknak mert, hogy a terhesség idején nagyon fontos mit juttatnak be a saját – ezáltal pedig a magzat – szervezetükbe. Lényegesek a fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint nélkülözhetetlen a kalcium, magnézium, foszfor bevitele szervezetünkbe.

Mikor bújnak ki?

A fogak áttörési sorrendje, időrendje csupán nagyjából megadható. A tejfogak előtörése a 6. és 24. hónap közé tehető, de 1-5 hónap különbség is lehetséges, sőt az is előfordulhat, h gyermek fogakkal születik.

A fogzás megviselheti gyermekünket, fokozottabb a nyálképződés, nyugtalan, sőt akár hőemelkedése lehet. Azért alakul ki, mert a fog az előbújása során nyomja a felette lévő ínyt, így az vörös, duzzadt, gyulladt lehet, ami fájdalommal is járhat. Ilyenkor a babánk minden mozdíthatót a szájába vesz és rágcsál. De ez elmúlik a fogacska előbújásával. A gyermekeknek 20 tejfoguk van.

A fogak ápolása

A tejfogak ápolása a maradó fogakéhoz hasonlóan nagyon fontos. Egyrészt azért, mert le kell tisztítani a fogakat az ételmaradéktól, lepedéktől, másrészt hozzá kell szoktatnunk gyermekünket a rendszeres és alapos fogmosáshoz.

A fogmosás elkezdése nem korhoz kötött. Akkor kell elkezdeni, mikor az első tejfogak megjelennek a szájüregben. Mielőtt a fogak kibújnak érdemes a csecsemők ínyét megtisztítani, tulajdonképpen áttörölni steril gézzel. De jó megoldás ha egy tiszta textilpelust a kisujjunkra tekerünk és ezzel húzzúk végig ujjunkat az így felületén. Segítünk is Neki, mert ha esetleg viszket neki csillapíthatjuk.
Miután megjelenik a szájban az első fogacska, meglephetjük gyermekünket egy fogkefével. Ez legyen kis fejű és puha. Kezdetben csak rágcsálni fogja, de ez nem baj, a lényeg a rendszeres használat megszokása.

Mikor már több fog sorakozik a szájban hatásos lehet, ha együtt tisztítjuk fogainkat, biztosan nagy örömmel utánoz bennünket. Nem kell a gyermeket erőszakkal fogmosásra szoktatni, sokkal előnyösebb, ha játszva tanulja meg.

6-7 éves korra a gyermekek kézügyessége már fejlett, maguk mossák a fogukat. Ellenőrizni ekkor is kell őket. Erre a célra plakkfestő tablettákat alkalmazhatunk, melyek gyógyszertárakban, drogériákban könnyen beszerezhetőek.

A tablettával játékosan leellenőrizhető a fogmosás hatékonysága. A plakfestő tablettát fogmosás után szétrágva elszíneződnek a fogak lepedékes területei. Gyermekünk tükörben megnézheti, hogy mely területekre kell fokozottabb figyelmet fordítani. És helyes homokórát is feltapaszthatunk a tükörre vagy a csempére, hogy a fogmosás időtartamát szokja és Ő is tudja mennyi ideig tart alapos munkát végezni.

A tejfogak ápolása elengedhetetlen, hiszen az egészséges tejfogak képezik az egészséges maradó fogak alapját.

A helyes táplálkozás

A fogak egészségét a megfelelő táplálkozás biztosítja. Ez biztosítja szervezetünk számára szükséges alapanyagokat és a rágás elősegíti a fogazat és az állcsontok erősödését. Lehetőleg ne adjunk a gyermekünknek túl sok édességet. Ez nem azt jelenti, hogy tilos a csokoládé, cukorka, sütemény fogyasztása! Adhatunk gyermekünknek nassolni valót, de mindig csak a főétkezések után. Ne engedjük ezek helyett édességet enni.

Gyermekünk minél több tejet, tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget és húst fogyasszonlehetőleg olyan formában, hogy rágni is kelljen.

Hogyan mossuk gyermekünk fogát?

A fogak fogkefével való tisztítását az első fogacska megjelenésével el kell kezdeni. Míg csak néhány fog van a szájban, ne használjunk fogkrémet, később (ha már 6-8 fog előtört) borsószemnyi gyermekfogkrémet alkalmazzunk. A gyermekek nagyon élvezik a fogmosást, ha ők is kivehetik belőle a részüket, ezért hagyjuk gyermekünket kibontakozni, végül vegyük át tőle a fogkefét, és mossuk meg mi is a fogait.

Vízszintes mozdulatokat kizárólag a rágófelszínen alkalmazzunk. A nyelv/szájpadlás, ajak/orca felé néző felszínekről körkörös, illetve le-és felfelé irányuló mozdulatokkal (mindig az íny felől indulva) távolítsuk el a lepedéket.

Ahogy fejlődik gyermekünk kézügyessége, mutassuk meg neki a megfelelő fogmosási technikát. Az alapos szájápolás nem egyszerű dolog, elsajátítása hosszú időt igényel. Legyünk gyermekünkkel nagyon türelmesek. Az iskoláskorú (6éves) gyermeket már meg lehet tanítani a helyes mozdulatokra, önállóan is meg tudja tisztítani fogait. Léteznek gyermekek számára is elektromos fogkefék. Ezek nagyon hatásosak lehetnek, ám tanítsuk meg gyermekünket hagyományos fogkefével is fogat mosni, hiszen kerülhet olyan helyzetbe, ahol nem tudja használni az elektromos fogkefét (pl.: táborozás alkalmával).

Az esti fogmosást soha ne hagyjuk ki, mivel éjszaka csökken a nyáltermelés, ezáltal a nyál nem tudja kifejteni lemosó, tisztító hatását.

Fogmosás után tilos enni, és inni is csak vizet szabad. Fontos, hogy a fogmosás az élet mindennapi részévé váljon.

Használjunk fogkrémet?

Mindenképpen gyermekfogkrémet ajánlunk. Számos termék közül válogathatunk, sokféle ízesítéssel kerültek forgalomba. Lényeges, hogy gyermekünk kedvelje az ízét, mert olyan fogkrémmel nem fog fogat mosni amit nem kedvel.

Fogköztisztító kefe cikket itt találod