Glutén érzékenység

Mi is az a glutén?

A betegség tüneteit először i.e. Aretaeus, görög orvos írta le, a gyermekkorban kialakuló formát Sammel Gee, angol gyermekorvos fedezte fel.
A cöliákia, azaz lisztérzékenység kiváltója a gabonafélékben találhaó glutén. A betegségben az elfogyasztott glutén tartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél sejtjei károsodnak és a bélbolyhok lelapulnak. A vékonybél nyálkahártyáján boholy-sorvadás alakul ki, ezáltal az emésztés és felszívódás elégtelenné válik. A klinikai tünetek a lisztes étel elfogyasztása után 3-6 hónappal jelentkeznek.

Fogyasztása során fellépő tünetek

– hasmenés (ritkán székrekedés)
– pókhas kialakulása (főleg gyermekkorban)
– fejlődésben való visszamaradás
– étvágytalanság
– kedvtelenség
– a Vas és B12-vitamin felszívódási zavara miatt vérszegénység
– csontritkulás a Kalcium felszívódásának hiánya miatt
– fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenése

Mivel a tünetek nem tipikusak, ezért a kórkép felismerése nem egyszerű. A diagnózis felállításához vérvizsgálat, illetve béltükrözés szükséges.

Kezelése

A kezelés egyedüli formája a glutén tartalmú élelmiszerek és ételek teljes kivonása a táplálkozásból. A diétát a tudomány mai állása szerint egész életen át kell tartani.

A megfelelően összeállított és betartott diéta esetén a bélbolyhok regenerálódnak, az esetleges testsúlycsökkenés megáll, és a vérszegénység megszűnik.

Glutén mentes élet

A diétában fogyasztható élelmiszerek körét és a speciális konyhatechnika alkalmazását orvos és dietetikus közreműködésével javasolt összeállítani. A nem fogyasztható gabonafélék helyettesíthetőek más növényi alapanyagokkal. A kereskedelemben az áthúzott búzakalász vagy az egyértelműen gluténmentes feliratú élelmiszerek csoportja fogyasztható.
A szabályok betartása, és az alapanyagok kiválasztása nagy körültekintést és önfegyelmet igényel és nem utolsó sorban nagyobb anyagi megterhelést.

Az étrend-kiegészítők, tabletták hordozóanyaga is lehet gluténtartalmú, ezért erről érdemes fogyasztás előtt meggyőződni. Ma már kész gluténmentes tészták, édességek, kenyér stb. is kapható a boltokban.

Szeszesitalok közül a vodka, whiskey, sör is tartalmazhat glutént, illetve a tengerentúlról származó zöld alma héja is.

Egészségünk megőrzése érdekében javasolt évente kontrollvizsgálaton részt venni.

Vinczéné Végvári Katalin

dietetikus
Martinus Medicus Egészségcentrum

Kép: pixabay.com