Hozzátáplálás lépésről lépésre

Hozzátáplálás lépésről lépésre

Bizonyára mindannyiunk számára okozott már fejtörést, a hozzátáplálás elkezdése. Annyi mindent hallani, olvasni, melyik ételt mikor is adhatjuk először. És bizony ezek a javallatok sokszor eltérőek, ez kicsit sem könnyíti meg helyzetünket… Ezen kívül még számos helyzet adódhat ezért, minden esetben kérjük ki a védőnőnk tanácsát is!

Lehetőleg törekedjünk arra, hogy megbízható körülmények között termesztett, friss gyümölcsöt és zöldséget használjunk.

6 hónapos korig kizárólag az anyatejes táplálás javasolt.

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?
Ha gyermekünk anyatej mellett tápszert is kap vagy csak tápszert ez esetben már 4 hónapos kortól, ha kizárólag anyatejes úgy 6 hónapos korától ajánlatos elkezdeni. De semmi sem szentírás, mindig vannak rendhagyó körülmények, kérjük védőnőnk tanácsát aki velünk együtt születésétől fogva nyomon követi gyermekünk fejlődését így szakszerű és személyre szabott tanácsot tud adni, mely ez esetben nagyon fontos.

Hogyan kezdjük?
Válasszuk ki melyik étkezést szeretnénk először kiváltani, ajánlatos a tízóraival vagy az uzsonnával kezdeni. Majd fokozatosan egyeztetve védőnőnkkel váltsuk ki az étkezéseket szilárd ételre.
Kis mennyiségben, fokozatosan, emelkedő adagban 3-5 napig csak egyféle gyümölcsöt adjunk pépesítve. Azért fontos hosszabb ideig adni neki 1 félét, hogy egyrészt legyen ideje megszokni az új ízt valamint ha panaszt okoz (pl. kiütés vagy hasfájás) ne kelljen találgatnunk mi is lehetett a baj.  A reakciót kiváltó ételt ne adjuk tovább és értesítsük a védőnőt vagy a házi gyermekorvost.

Hozzátáplálás lépésről lépésre

Milyen sorrendben adjuk az új ételeket?
1.) Elsőként az alma, majd a barack.
4 és 7 hónapos kor között ajánlatos a glutén bevezetése. A gyümölcsbe reszeljünk fél vagy 2 naponta egy háztartási vagy babakekszet.

2.) A főzelék bevezetésével adhatunk neki burgonyát.
3-5 napig adjunk 1 ízt majd lehet ezeket keverni. Majd ha ezek nem okoznak gondot a követ
kezdők is adhatók:
meggy (héja nélkül, passzírozva, először almával) sárgarépa, cékla, saláta, sütőtök, főzőtök, cukkini, patisszon.

3.) Majd (kb. olyan 7-8 hónapos kortól) banán, körte, cseresznye (héja nélkül) sárgadinnye, görögdinnye, zöldborsó, zöldbab, sóska, spenót, brokkoli következik. A vashiány megelőzése érdekében a főzelékekbe tegyünk húst is. Elsőként csirke vagy pulyka legyen.

4.) 8-9 hónapos kortól adható sárgabarack, szilva, szőlő, narancs, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, karalábé, gesztenye, fehérrépa, paradicsom. Ha a családban nincs tejallergiás elkezdhetjük a tejtermékek bevezetését is. Sajt, túró, joghurt, kefir. Tojás sárgájával dúsíthatjuk a főzelékeket.

5.) 10 hónapos kortól hal és csirkemáj is adható.

6.) 1 éves kortól vezessük be a fejtett babot és a fejes képosztás. Valamint a tojás fehérjéje is adható.

A főzelékekbe 6-7 hónapos kortól növényi olajat is használhatunk, 8 hónapos kortól enyhén fűszerezhetünk is pl. zöldfűszerekkel.

Tehéntejet, mézet, olajos magvakat, bizonyos gyógyteákat 12 hónapos kor alatt ne adjunk!

Mindezek csupán ajánlások, hasznos a védőnőnk tanácsát is kikérni ez ügyben.
Egy kis útmutató, hogy picit ki tudjunk igazodni sok-sok zöldség-gyümölcs között. A legnehezebb talán eldönteni mit mikor adhatunk már gyermekünknek.
A bébiételes üvegeken feltüntetett ajánlás, mikortól adható eltérő a természetes, friss zöldségek bevezetésének sorrendjétől!