Sütőtök

Sütőtök

 

Mit kell tudni a sütőtökről?
A sütőtök Amerika felfedezését követően került Európába, ahol hamar közkedveltté vált. A szezonja ősszel kezdődik, fajtától függően szeptember vége és november eleje közt érik, de van amelyik még decemberben is betakarítható.

Télen is támadnak a kórokozók. Mivel immunrendszerünk fontos részét képezi a bélrendszer, táplálkozásunkkal segíthetjük védekezőképességünket. A szervezet karotin-szintjének fenntartása fontos a megfázásos betegségek megelőzésében, és erre gyerekkorban legalkalmasabb a sárgarépa mellett a sütőtök.

Könnyen emészthető és magas a tápanyagtartalma, ezért általában az első zöldségek egyike, amelyik ízével a baba megismerkedik. Narancssárga húsa gazdag karotinoidokban (ez a szervezetben A-vitaminként hasznosul), sok C- és E-vitamint tartalmaz, és fontos ásványi anyag forrás – kálium, foszfor, vas, réz és mangán található benne. A sütőtök szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló, fehérje-, rost és zsírtartalma pedig elenyésző.

A sütőtök tápanyagtartalma (100g-ban, nyers formában)

energia: 80 kcal / 322 kJ
szénhidrát: 16,5 g
rost: 0,7 g
zsír: 0,6 g
fehérje: 1,5 g
Vitaminok és ásványi anyagok
Karotin: 4 mg
C-vitamin: 24 mg
E-vitamin: 1,1 mg

Sütőtök a babának

Hogyan vezesd be a sütőtököt a baba étrendjébe?
A WHO ajánlása szerint a hozzátáplálás folyamatát 6 hónapos kor után célszerű fokozatosan elkezdeni. A szilárd ételek bevezetésének sorrendje változó lehet, azonban a sütőtök általában az első zöldségek között szerepel – a burgonya, a sárgarépa, és a cékla mellett.

A sütőtököt többféle módon is elkészítheted: párolva megőrzi értékes vitamin- és tápanyagtartalmát, sütőben sütve pedig édesebb, zamatosabb lesz – így a kicsik számára még vonzóbbá válik. Kisebb csecsemők számára készíts sütőtökpürét, amelyet desztillált vízzel, anyatejjel vagy a saját főzőlevével keverhetsz.

Ha a baba már megismerkedett a sütőtök ízével, akkor készíthetsz neki például alma-sütőtök pépet is, később pedig kínálhatod más gyümölcsökkel is vegyesen, például banánnal vagy körtével. A sütőtököt persze zöldségekkel is párosíthatod, sok baba például kifejezetten kedveli burgonyával vagy céklával.

Nagyobb – 8-10 hónapos – babáknak már fűszerezve is elkészítheted a sütőtököt, így igazi ínyencség válhat belőle. Használhatsz zöld fűszereket (rozmaring, bazsalikom), de az édes tököt akár fahéjjal, szerecsendióval vagy gyömbérrel is ízesítheted.

További receptek:

Sütőtök krémleves

Sütőtök krémleves vagy -püré babáknak:
Kevés enyhén sós vízben puhára főzünk tíz deka darabolt sütőtököt. Hozzáadunk két-három deci babatejet (a mennyiség attól függ, hogy leves vagy főzelék készül), egy mokkáskanálnyi tökmagolajat, kevés petrezselyemzöldet, és az egészet mixelővel pépesítjük. Nagyon finom püré lesz belőle. Tálaláskor a tetejére reszelt sajtot szórunk.

 

 

Bundás sütőtök:

A meghámozott, magtalanított hosszúkás sütőtököt ujjnyi vastag karikákra, vagy félholdakra szeleteljük, és darab fahéjjal, két-három szem szegfűszeggel, pici sóval ízesített vízben tíz percet előfőzzük. Leszűrjük, alaposan leitatjuk.

Az édes bundához elkeverünk egy tojássárgáját csipetnyi sóval, egy evőkanál porcukorral, egy evőkanál rummal, (az alkohol hő hatására elpárolog, ezáltal megemeli, lazítja a tésztát és csak az aromája marad meg) egy deci tejjel, reszelt citrom- vagy narancshéjjal, tíz deka liszttel, és a felvert tojáshabbal. A tökszeleteket előbb lisztbe, majd a sűrű tésztába mártogatva, forró olajban mindkét oldalon pirosra sütjük. Vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve, melegen kínáljuk.

Sós, sajtos bundához két tojást felverünk négy-öt evőkanálnyi reszelt parmezán sajttal, és egy evőkanál darált tökmaggal. A tökszeleteket sóval és szerecsendióval megszórjuk előbb lisztbe, majd a sajtos tojásba mártjuk, és forró olajban ropogósra sütjük. Paradicsommártással vagy paradicsom ivólével kínáljuk.

Sütőtökfelfújt:

Hozzávalók: 40 dkg sütőtök, 2 tojás, 15 dkg liszt, 8 dkg vaj, tökmag
A sült tököt villával összetörjük, a tojásokkal, a puha vajjal, a liszttel összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. Egy őzgerincformát vagy kisebb kuglófformákat vajjal kikenünk, darált tökmaggal beszórjuk, és a masszát beletöltjük. A tetejét szépen elsimítjuk, és alufóliával lefedjük. A formát vízzel telt tepsibe állítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon 40-45 perc alatt a gőzben megpároljuk. Szeletelve, kefirrel körülöntve kínáljuk.
Tipp: Finom töltött húsok, gombás és tojásos ételek köreteként is.

Sütőtökös birskompót:

Apró kockákra vágjuk a hámozott, kimagolt sütőtököt, és a hámozott, magházától megszabadított birsalmát. Egyenlő mennyiségben összekeverjük őket. Felöntjük annyi vízzel (vagy fele víz, fele vörösbor keverékével, ha csak felnőtteknek lesz), hogy kétujjnyira ellepje. Pici sóval, darabka fahéjjal és egy fél citrommal ízesítve húsz perc alatt puhára főzzük. A fűszereket és a citromot kidobjuk belőle, és ízlés szerint édesítjük mézzel vagy gyümölcscukorral.
Tipp: Citromlével savanyítva sültek mellé vagy gyümölcssalátaként is tálalható.