Kókuszgolyó

 

Csupán pár összetevővel a régi hagyományos golyókhoz képest tökéletesen azonos kókuszgolyókat készíthetünk.

  • 100 gr apró szemű zabpehely (darált keksz helyett)
  • 10 gr alacsony zsírtartalmú kakaópor
  • 150- 200 ml víz, kókusztej, (sima tehéntej is lehet)
  • 1 kk eritrit édesítésre (kiválthatja aszalt cseresznye, vagy vörös áfonya)
  • 50 gr kókuszreszelék
  • igény esetén 30 gr vaníliás, kókuszos vagy csokis proteinpor (sportolóknak, vagy férfiaknak). Ez esetben a édesítő elhagyható, mivel a proteinpor maga is édes.
  • rumaroma, aki igényli, gyerekek esetében is hagyjuk ki.

Zabpelyhet főzzük meg annyi vízben, hogy ellepje. Ha nem diétázunk, víz helyet tejjel, vagy kókusztejjel is felönthetjük. Amikor elkészült, kellően megdagadt és kissé hűlt már, keverjük hozzá a kakaóport és az édesítőt. Belsejébe magokat, mandulát, aszalt gyümölcsöket is rakhatunk.  Tegyük pár órára hűtőszekrénybe, majd a szokásos módon nedves kézzel golyókat formázva hempergessük meg kókuszreszelékben. Édesítésre aszalt gyümölcsök, vagy protein por is alkalmas lehet. Ebben az esetben még a hűtés előtt keverjük a masszához alaposan.

Lágyabb tésztát kapunk, de szinte teljesen ugyanaz az íz, melyet gyermekkorunkban is oly nagyon szerettünk.  Cukor tartalma és kalória tartalma elhanyagolható, így délután is falatozhatunk belőle 2-3 darabot bűnbeesés nélkül. Gyermekeknek is nyugodtan elkészíthetjük. A legfontosabb hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, tudatos szülőként ezzel is csökkentjük a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét a gyermekeknél.

További receptek: kókusz kocka , kókusz víz recept