Köles köret

 

Készítsünk 2 zöldségleves kockából 1 liter alaplevet , mert ezzel főzzük.

  • 2 evőkanál kókuszolaj vagy olaj
  • 2 db sárgarépa /kockára vágva/
  • 20 dkg gomba /kockára vágva/
  • 1 csokor petrezselyem /aprítsuk fel/

A tálaláshoz 

1 evőkanál vaj, kevés őrölt bors és végül reszelt parmezán.

Az olajon a hagymát, sárgarépát és a gombát egy kávéskanál sóval megdinsztelem. Mehet rá a lemosott, csepegtetett köles amivel egy kicsit pirítom (úgy mintha rizst készítenénk).   A leveslét adagoljuk a köleshez, először kb  csak 2 dl folyadékot tesszük rá, és ha igényli akkor folyamatosan adagoljuk a leveslét. Lényege, hogy ne legyen száraz, de ne is tocsogjon!  Gyakran kevergetve, fedő alatt, lassú tűzön kb. 15-20 perc alatt elkészítem. Folyamatosan kóstoljuk hogy puha -e ?  Ha kész,  a vajat a tetejére teszem szépen elkeverem benne a petrezselyemmel. A borsot a tálalásnál  teszem a tetejére és reszelt sajttal  megszórom. Forrón tálalom!

Jó étvágyat!

Mit tartalmaz a köles? Olvasd el cikkünket : köles hatása