Szaloncukor házilag

Szaloncukor házilag

Ez az szaloncukor-édesség nem tartalmaz tartósítószereket,cukrot, tejet, tojást, még lisztet sem.

szaloncukor házilag

 

Hozzávalók:

250 gramm xilit cukor helyett
150 ml víz
100 gramm étcsokoládé minimum 70%-os
30 gramm kókuszzsír
200 gramm dió
100 gramm mazsola
100 gramm puffasztott amaránt
1 narancs leve és reszelt héja
1 púpos evőkanál tápióka keményítő, ha ezt elhagyjuk, nehezebben keményedik meg
1 rumaroma vagy rum

Szaloncukor elkészítése

A kókuszzsír és a narancs valamint a keményítő kivételével mindent tegyél bele az aprítógépbe. Még a narancshéj is belemehet. A narancslével a víz és a rum vagy aroma keverékében elkeverjük a keményítőt.
Amikor a többi alkotórészt összedaráltuk hozzá tesszük a nedves összetevőket is és tovább keverjük a géppel. Mikor jól összedolgoztuk, tálba kiöntjük és nedves tenyérrel formázd meg, hogy ne tapadjon. Kibélelünk egy közepes tepsit nylonnal  és beletesszük a masszát. Egyenletesen eligazítjuk, hagyjuk megkeményedni majd tetszőleges méretűre darabolhatjuk.

Szaloncukor díszítése

 

Csoki olvasztás vízgőz felett

Ezután vagy csoki mázba vagy csak egyszerűen kakaóporba megforgatjuk.

1 tábla tortabevonó csokoládét vízgőz felett olvasztod fel és abba mártogatod egyenként.

Ha a csoki mázat választjuk,  célszerű fogpiszkálót beleszúrni és azzal mártogatni, majd rácsra tenni szikkadni.

Ebből a mennyiségből kb. 80 dkg szaloncukor jön ki.

 

Receptajánló:  receptek

Forrás: vertesbaba.hu