Zöldárpa vitamin-turmix

Zöldárpa Vitamin-Turmix

Hozzávalók:

  • 1 Banán
  • 2 Mandarin
  • 1 Alma
  • 1 marék fagyasztott málna
  • 1 csipet reszelt gyömbér
  • 2 teáskanál zöldárpa por
  • 2 dl ásványvíz /szénsavmentes/

Ezt a turmixot érdemes elkészíteni mert körülbelül 3 percet vesz igénybe és nagyon egészséges. A hozzávalókat tisztítsuk meg és tegyük  a turmixgépbe körülbelül 10-15 másodpercig turmixoljuk. Töltsük pohárba és igyuk meg. Lehetőleg éhgyomorra majd hagyjunk fél óra „előnyt” amíg semmi mást nem fogyasztunk, hogy a benne levő értékes hatóanyagok sértetlenül felszívódhassanak a vérkeringésbe, és eljuthassanak testünk minden építőkövéhez, a sejtekhez.
Az árpafűlé fogyasztásának nincs időben megfogalmazható korlátja, nincsenek ellenjavallatai, mint ahogyan a legegészségesebb élelmiszerek fogyasztásának sincsenek korlátai.

A zöldárpa italpor egyszerre frissít és növeli az energiaszintet. Természetes módon tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat nyomelemeket és enzimeket. Nagy koncentrátumú táplálék, mely az árpa friss tavaszi hajtásait tartalmazza.

Zöld árpa

A zöld árpáról:

Az árpát, még kalászosodás előtt learatják, mikor eléri a kb. 15 cm magasságot. A learatott zöld árpát kíméletesen , alacsony hőmérsékleten száritják és csomagolás előtt porítják. Tiszta természet- 100 % -ban természetes anyagokat tartalmaz, adalékanyagoktól, színezékektől és ízfokozóktól mentes.

Az őszi árpa tavaszi friss, zöld levelét tartják „a föld tápanyagokban leggazdagabb növényének”. Az árpafű magas koncentrációban és az emberi szervezet számára szükséges arányban tartalmaz fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket. Nagyon magas a fehérje-, ásványi anyag és rosttartalma. Gyorsabban felszívódik, mint a búzafűlé , tökéletesen hasznosul, így perceken belül ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal. Jó eredménnyel használható például fogyókúrák során.

Az árpafű közel három tucat vitamint és ásványi anyagot tartalmaz koncentrált formában; különösen gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, B1, B2, B5 ( pantotén sav ) , B9 (folsav) és B12 vitaminban és béta-karotinban, tartalmaz B3, B6, E- és H-vitamint.

Az árpafű gazdag kalciumban, vasban, káliumban. Tartalmazza a következő ásványi anyagokat: nátrium, magnézium, réz, cink, mangán, szelén, foszfor.

18 aminosav található benne (több mint a búzafűben), és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.

Az árpafűlé kiváló enzimforrás: több mint 80 enzimet azonosítottak benne, de valószínűleg több százat is tartalmazhat.

Az árpafű klorofill tartalma igen magas, így gyulladáscsökkentő hatású.
Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van, pl. frissebb lesz tőle a bőr, megnövekszik a sejtek energiája.
A füvekből frissen elkészített ital tehát a szervezet regenerálódásához szükséges energiát tartalmaz.

Az árpafű magas rosttartalma segíti az emésztést és a bélműködést.
Szénhidrátjai lassan szívódnak fel, így hosszan tartó energiát biztosít.
Az árpafű nagy mennyiségű esszenciális zsírsavat – pl. linolsavat − tartalmaz.
Az árpafű gazdag triptofánban, melyből az agy a szerotonin nevű „boldogsághormont” állítja elő.

 zöldárpa kedvező hatásai

Alkalmas a napi vitamin, ásványi anyag pótlására. Tökéletes táplálkozás kiegészítő mindazok számára, akik rendszertelenül étkeznek, kevés friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, fokozott szellemi vagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve.

Az árpafű lúgosítja a szervezetet, leköti a felesleges gyomorsavat.

Az árpafű magas klorofilltartalma megköti a környezeti mérgeket, és segít azokat kiüríteni a szervezetből. Erős méregtelenítő. A  klorofillnak gyulladáscsökkentő szerepe is van.

Antioxidáns hatása megvédi a szervezetet az alapvető károsodásoktól, erősíti az immunrendszert, a szív- és érrendszert.

250g zöldárpa italporból kb. 10 liter árpaital készíthető.

Felhasználási javaslat: Felnőtteknek 1-2 teáskanál fogyasztható naponta zöldség lében vagy vízben felrázva, turmixokba, joghurtokba keverve. A port egyenletesen shakerrel rázzuk fel vagy vízben néhány másodperc alatt feloldódik ezt tegyük a turmixba. Gyermekeknek ½ – 1 teáskanál naponta.

Forrás: www.veszprembaba.hu